søndag 4. mai 2014

Anlegge hagedam

Mitt gamle rosebed har nå blitt dam. Bilde fra etter at rosene er fjernet men før utgraving.


Etter at jorden er fjernet er det lagt på fiberduk.  Deretter har vi valgt en bassengduk i gummi, ikke PVC pga av gummi skal være mer holdbar.  Ut mot gangveien får vi ikke dekket kantene med planter etc så der har vi valgt en gummiduk som er innsatt med små steiner.  (fin men rådyr) Denne brettes over kantene. 


Det er gravet ut platå langs hele bassenget for å få forskjellig dybde til planter.  I enden er det gravet ut trapper.  Bassenget har form nesten som en båt!  Lengden er ca 4 meter og den lengste bredden ca 2 meter.  Bassenget er 60 cm dypt og tar i følge min mann ca 4500 liter.    Vi har plukket rullesteiner til å dekorere bunnen og platåene.
Vi har renseanlegg som er tilpasset vannmengden.  I butikken fikk vi opplyst at det kunne stå hvor som helst i hagen. Det de ikke sa var at det kunne stå hvor som helt - OVER vannspeilet!  Men med litt hodekløing fant vi ut av det.  Som du ser er det ikke en fin liten sak, så vi har designet et lite hus som vi skal ha over det.  Dette får vi bygget hos en lokal leverandør.

Vann er fyllt i, og fontenen er på plass.  Dammen ligger ikke så langt fra soveromsvinduet og med åpent vindu hører jeg plaskingen om natten.  Kjempekoselig!Nå mangler planter og fisk.  Vi har bestilt 20 stk vannplanter fra Hagedammen.no og plantene kommer forhåpentligvis til uken.  Av disse 20 plantene skal 2 være vannliljer.

Gullfisk skal også få et hjem her når vi bare har fått litt mer skjul for dem.  Naboene våre har 1-3 katter hver så det skal bli "artig" å se om de kommer til å bry seg med fiskene....

Dam er ingen billig fornøyelse. Renseanlegget var på tilbud så det fikk vi til halv pris til kr 1.500,- Hittil har vi brukt mellom 15-16.000,- så kommer planter og fisk.  Både renseanlegg og fontenen trenger strøm. Hittil har vi skjøteledning bort til dammen men vi har bestilt elektriker som skal gi oss en mer permanent løsning med å lsettenopp en slik strømstolpe for uttak de har i småbåthavner.  Da er det ikke så langt unna strømuttak når jeg får hagestuen min.  Når dammen er ferdig passerer vi kr 50.000,- tenker jeg.
2 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Så flott hagedam dere har laget! Det har jo blitt kjempefint. Jeg likte godt formen på den :-)

Villniss hagen sa...

Takk! Formen ble til for å passe resten av denne delen av hagen.