onsdag 7. mai 2014

Mose i plen

Det har blitt mer og mer mose og løvetann i plenen vår.  Sant å si så var det ikke gress igjen her i vår.  Mosen lå som et løst teppe over jorden og det var egentlig bare å rulle den av.


Vi bestemte oss for å legge helt ny plen.  Mose og løvetann ble fjernet og så har vi leiet jordfreser og
rulle på Coop ByggSelv med motorisert verktøy er det et utrolig tungt arbeid!  Etter at jorden var frest opp flere ganger la vi på skjellsand.Deretter brukte vi rullenDa vi la plenen første gang sådde vi selv, men denne gangen har vi bestilt ferdiggress på ruller.  Vi har gjort det slik fordi vi da kan begynne å bruke plenene igjen etter to uker ifølge leverandøren.  Vi har to plener, en på 50 kvm og den andre på 80 kvm.

Gresset blir levert i morgen, og det skal bli herlig å få det grønt igjen!  Ifølge leverandøren av gresset var ikke problemet med mosen at vi bor på Vestlandet og at her er mye regn og fuktighet men at plenen ikke har blitt gjødslet nok.  Jeg synes at vi har gjødslet ofte nok, men tydeligvis må vi øke dosene. Plenklipperen vår har ikke gressoppsamler men fin kutter gresset og blåser det ned i plenen igjen.  Dette skulle også gjødsle plenen.  Men nå skal det ikke stå på gjødslingen fremover!

Blogger

4 kommentarer:

Hagen i Vest sa...

Hei Gry! Dere er ikke alene om å ha mose og løvetann i plenen! Det blir flott med nytt fint gress og så praktisk å kjøpe ferdigplen. Lykke til! Fin kveld ønskes fra Tone

Villniss hagen sa...

Takk Tone! Mye jobb nå men det er sikkert fint til 17.mai!

Liv i Hagen sa...

Oi, for en jobb dere har hatt. Men dette blir nok flott.

Strykejernet sa...

For mye gjødsel og kalk gjør forholdene dårlige for gresset.
Du må eventuelt ta jordprøver så du vet hva og hvor mye næring du skal tilsette.

Folk er uvitende!

Er du en av disse, som har prøvd alt og gjort alt riktig i utgangspunktet, men likevel sitter og lurer på hvordan mosen fikk taket i år igjen?(Jeg har fått mose i plenen, så jeg slo opp på hvordan fjerne mose fra plenen..)

Fortvil ikke: Det finnes en løsning.

- Det største problemet med mose er rett og slett folks uvitenhet, sier plantemannen Morten Bragdø, utdannet gartner og eier av Randesund Planteskole.


Her kommer noe viktig:
- Gress er en steppeplante, den trenger først og fremst sol, og den trenger luft. Men viktigst av alt: den vokser i sand. 99 prosent av alle norske plener er sådd i jord, eller enda verre - torvblandet jord. Men hva vokser i jord? Jo, groblad, løvetann og mose - de stortrives, sier en nesten litt sinna Morten.

Narkotika for plenen

Han er på gli og minner i farten om at kunstgjødsel er en vederstyggelighet for plenen:

- Kunstgjødsel er narkotika. Det består av nitrat, som virker på planter slik amfetamin virker på folk. Gress kan ikke motstå nitrat, men tar opp alt det får tilgang på, sier Morten.

Resultatet er at plenen vokser veldig en periode, til gjødselet er brukt opp.

- Flinke folk med plen har hørt at de skal gjødsle i april/mai, til st. Hans og til slutt en gang i august. Dette er katastrofalt for gresset. Først blir det helt speeda og vokser masse, men så er det slutt. Da går det på en smell, blir svakt og lever med abstinens i flere måneder.

- Da slår mosen til, sier Morten.

Ok, så har vi gjort alt galt, men finnes det håp?

Løsningen

- Javisst, helt håpløst er det jo ikke, sier Morten.

- Strø på en centimeter med sand og kjør over med en plenlufter, det vil si vertikalskjærer. Den freser mosen opp og sanden ned. Kjør gjerne på kryss og tvers, for å blande godt. Så raker du bort mosen. Plenen din vil se forferdelig ut i en ukes tid, men så kommer den tilbake mye finere, sier Morten.

Har du en veldig bulkete plen vil du også få problemer med mose, fordi vann samler seg i gropene. Mosen elsker vann og fukt. Men Morten vet råd:

- Bland tre deler sand med en del jord samt litt gressfrø og pakk blandingen godt ned i gropene. Snart vil gresset gro som lykken bak do!

Dropp skyggeplenen

- Det finnes ikke det sted i verden du får gress til å vokse i skyggen, sier Morten.

Da finnes det altså ikke råd for oss som vil ha plen i skyggen?

- Jo, så klart det finnes råd. Mitt råd er at du lager staudebed, sier Morten.

Og så kommer en artikkel om hvordan så gressplen, og den finner man her:
http://www.klikk.no/bolig/hage/article215522.ece